Dołącz do Nas

Dowiedz się jak zostać Członkiem ZP FEO

PDFDrukuj

Związek uważa, że poddany obecnie konsultacjom projekt ustawy nie wdraża przepisów dyrektywy 2009/28/WE i stanowi zagrożenie dla krajowego rynku OZE i jego konkurencyjności. W szczególności propozycja regulacji w obecnej formie blokuje możliwości rozwoju mikroinstalacji,  pogarsza możliwości rozwoju małych instalacji i  sektora „zielonego” ciepła oraz pogarsza konkurencyjność przemysłu produkującego  urządzeń dla OZE.

ZP FEO wnioskuje o zaprzestanie prac nad  projektem ustawy o OZE w wersji 4.0 z 12/11/2013 i powrót do prac na projektem ustawy OZE w wersji 2.0 z 04.10.2012 z możliwością wykorzystania tylko niektórych rozwiązań a aktualnego projektu.

Do pobrania

PDFDrukuj

Stanowisko wspólne organizacji społecznych i gospodarczych w sprawie zrównoważonego modelu rozwoju OZE w Polsce i przejrzystości systemu stanowienia prawa

Po niemalże czterech latach od wymaganej przez UE daty wdrożenia w Polsce dyrektywy 2009/28/WE o promocji odnawialnych źródeł energii (OZE) i po dwu latach szerokiej konsultacji projektu ustawy o OZE z grudnia 2011 roku, dyskusja wróciła do punktu wyjścia.

W dniu 17 września br. w Ministerstwie Gospodarki zaprezentowane zostały założenia „schematu wsparcia OZE” tzw. „zoptymalizowanych” mechanizmów wsparcia dla wytwórców energii elektrycznej z OZE. W ocenie wielu środowisk, założenia te są krokiem wstecz we wdrożeniu prawa UE w Polsce oraz w realizacji zasadniczego celu dyrektywy, jakim jest budowanie „bardziej zrównoważonej przyszłości” dzięki innowacjom i zrównoważonej polityce energetycznej. Oddala tym samym o kolejne lata szanse na szybkie i kompleksowe wdrożenie dyrektywy.

Strona 1 z 8

<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 następna > ostatnia >>
template joomla 1.7

Związek Pracodawców Forum Energetyki Odnawialnej tel.: +48 22 825 46 52, e-mail: zpfeo@zpfeo.org.pl